TikTokin valmistajat ovat palanneet asiaan jälleen toisella oudolla terveystrendillä: he kannattavat raakamaitoa. Syömättä ketään, sanotaanpa vain, että he väittävät, että sillä on enemmän ravitsemuksellisia etuja ja että he antavat sitä lapsilleen.
Tämä suuntaus huolestuttaa asiantuntijoita; He haluavat varoittaa ihmisiä vaaroista ja siitä, miksi he suosittelevat pastöroidun maidon käyttöä. Aloitetaan rekisteröityneestä ravitsemusterapeutista.
Odota, mitä on pastöroitu maito?
Ensinnäkin se on vähemmän monimutkainen kuin miltä se kuulostaa. “Yksinkertaisesti sanottuna pastörointi on menetelmä raakamaidon lämmittämiseksi lämpötilaan, joka tappaa tunnetut haitalliset bakteerit, jotka voivat saada sinut sairaaksi”, sanoo Tracy Mann, RD, Everyday Nutritionin perustaja.
Asiantuntijat tässä artikkelissa
- Tracy Mann, RD, rekisteröity ravitsemusterapeutti ja Everyday Nutritionin perustaja
Tämän tyyppisiä bakteereja voivat olla salmonella, E. coli, listeria, kampylobakteeri ja muut – jotka FDA:n mukaan voivat olla erityisen vaarallisia ihmisille, joilla on heikentynyt immuunijärjestelmä, lapsille, vanhemmille aikuisille ja raskaana oleville naisille.
Pastörointi ei kuitenkaan aina ollut asia. “Tämä kehitettiin, kun ihmiset muuttivat kauemmaksi lähteestä ja maidon piti kulkea pidempiä matkoja ja pysyä vakaana pidempään”, Mann lisää.
Kyseinen kehittäjä: Louis Pasteur. 1860-luvulla hän huomasi, että oluen ja viinin kuumentaminen tappoi haitallisia bakteereja. Prosessia parantamalla tiedämme nyt, että raakamaito on lämmitettävä 161 Fahrenheit-asteeseen 15 sekunniksi tai 280-300 Fahrenheit-asteeseen kahdesta kuuteen sekuntiin edellä mainittujen haitallisten bakteerien tappamiseksi.
Lisää raakamaidon riskeistä
Maidon juominen (keittämättä sitä ensin) voi aiheuttaa tämän karkea Sivuvaikutuksia lievästi sanottuna. “Raakamaidon nauttiminen voi mahdollisesti johtaa ruokaperäisiin sairauksiin”, Mann varoittaa. Tämä voi sisältää monia muita oireita, kuten oksentelua, ripulia, kuumetta tai vatsakramppeja. Tästä syystä yli 20 osavaltiota on kieltänyt raakamaidon myynnin.
Pastöroimattomasta maidosta sairastuminen ei ole välttämättä erityisen yleistä – CDC kirjasi 202 taudinpurkausta vuosina 1998–2018 – mutta kannattaako se riski istua WC:n edessä tuntikausia? Lisäksi CDC lisää, että nämä taudinpurkaukset ovat johtaneet 228 sairaalahoitoon… Hei.
Lisäksi on tärkeää huomioida, että sillä ei ole väliä, onko raakamaidon laboratoriotesti negatiivinen, onko se luomua, onko sitä saatavilla torilta vai tuleeko se hygieenisesti terveiltä tiloilta. Siitä huolimatta riski on edelleen olemassa CDC:n mukaan. Mann lisää, että bakteerit “voivat saastuttaa maidon ulosteiden, lehmän iholla olevien bakteerien, ympäristöolosuhteiden ja maidon tuotanto- ja varastointitilojen olosuhteiden kautta.” Siksi ainoa ratkaisu maidon myyntiin päivittäistavarakaupoissa on – arvasit sen – pastörointi.
Mutta eivätkö luonnolliset ruoat ole “parempia” kuin prosessoidut ruoat?
Oletpa kuullut ystävältäsi tai mainoksesta, että ruoat ovat terveellisempiä luonnollisessa muodossaan. Näin ei kuitenkaan aina ole. “Jotkin käsittelytyypit ovat tarpeen terveyden suojelemiseksi”, CDC kirjoittaa ja selittää, että pastörointi tappaa sairauksia aiheuttavat bakteerit.
Sillä aikaa jonkin verran Koska nämä bakteerit voivat olla hyödyllisiä, suurempi huolenaihe on riski sairastua haitallisista bakteereista. Jos etsit hyviä bakteereja täynnä olevia ruokia, valitse sen sijaan probioottinen jogurtti, miso, hapankaali, villilohi ja kimchi.
Lisäksi et menetä paljoakaan “hyvyydestä”, kun valitset pastöroidut maitotuotteet. CDC lisää, että “suurin osa ravintoaineista jää maitoon pastöroinnin jälkeen.” (Kaikki hyötyvät, jos olen koskaan kuullut siitä.)
Selvittää muita pastöroitua maitoa koskevia myyttejä
Jälleen – ja selvyyden vuoksi – pastörointi tekee ei Cleveland Clinicin mukaan ne vähentävät maidon ravintoaineita, tekevät siitä turvallisen maitoallergikoille tai varmistavat, että sitä voidaan säilyttää jääkaapissa pitkiä aikoja.
Lisäksi maitotuotteet eivät ole haitallisia suolistolle, vaikka lukisi sitä niin usein sosiaalisessa mediassa.
Mann puolestaan on nähnyt useita ristiriitaisia näkemyksiä – joista monia ei ole tuettu tutkimuksella, hän sanoo – ja lisää: ”Muita väitteitä, kuten: [raw milk] ovat parempia laktoosi-intoleranssille tai sisältävät enemmän antimikrobisia aineita kuin pastöroitu maito, ovat epätarkkoja tai liioittelevat tosiasioita.”
Toisin sanoen tämä on yksi niistä hetkistä, jolloin saatat haluta jättää huomiotta joidenkin TikTokin luojien sanoman. Kun seuraavan kerran ostat kannun maitoa – tai jogurttia, jäätelöä tai mitä tahansa muuta maitotuotetta – varmista, että etiketissä on sana “pastöroitu”. Kehosi kiittää sinua.